Kategori Arkiv: Kappsegling

Onsdagssegling 2017-06-29

Efter uppehåll från onsdagssegling, över midsommar, var det kul att komma ut på böljan igen.
Återigen hade fåglar använt Smaragden som bo. Det låg två nya ägg i sittbrunn. Denna gång i olika storlekar och inte alls likadana som förra gången. Underligt!!
En ny gast i form av Jonas, en arbetskamrat till mig, kom med. Det visade sig att han var en duktig seglare som tog sin plats ombord.
Vi seglade långa banan. Kryss till Gråmossa, öppen bog till pricken syd Tuklo, Kryss utefter Tuklos ostsida och spinnaker hem. De stora båtarna, X-35 och Dehler 36, gick loss tidigt. Vi höll tredjeplatsen ända till strax före mål, då Jonas och Håkan i NF:en gick om. Det blev nog en solklar vinst för NF:en och vi kom tvåa, om man får tro filmen. Något resultat är inte publicerat än.

Vikingaregattan, söndag

Om lördagen bjöd på solbad i nollvind, så var söndagen  mer dramatisk. Det första som väntade var att Axel, gasten blivit sjuk och lämnade w.o. Vi skulle alltså segla på två.
I första racet kolliderade vi med SWE 6, han körde rakt in i sidan på oss, från babordsbog. En miss i kommunikationen gjorde att Johan inte kunde falla bakom  utan rände rakt in i oss. Det blev, som tur är, inga personskador på någon av båtarna men 19 fick en del skador på däck och ett jack i bommen!
Det blåste mer och mer. Vid kryssmärket under sista racet gav inte SWE 109 oss tillräckligt med plats, vilket ledde till dagens andra krock. Vi slog ihop med långsidorna emot varandra. Inga skador…
Vi vann de två första racen men ju mer det blåste ju sämre gick det. Brist på krafter hos gasten? Och det skulle underlätta om Berndt kunde räkna till tre:-)

Vikingaregattan – lördag

Synnerligen trist. Ingen vind, men ändå strålande fint väder. Jag seglade med Berndt Lindberg på SWE 19. Vi var två gastar som latade oss i fyra timmars stiltje innan seglingarna blåstes av. Bättre lycka i morgon då vindgudarna lovat oss 4-6 m/s.
”Storfrämmande” fick vi i alla fall.

Onsdagssegling 2017-06-14

Nya gasten: Anna

Ny gast denna gång. Vi bytte ut Håkan mot hälften så gamla Anna. Ett uppåtköp:-).
Fantastiskt fint väder, hygglig men väldigt omväxlande vind mötte oss på kvällens segling. Prognoserna visade på avtagande vind och att den kanske skulle dö helt. Så efter mycket vånda bestämde sig tävlingsledningen för ”korta banan”. Det visade sig att vinden ”höll sig” så vi seglade runt banan på runt en halvtimme.

Jonas NF, kryssar med spinnaker.

Vi bestämde oss för en spinnakerstart

Besättningen

trots att det var väldigt brant.
Missade starten helt och var 80 meter från linjen när skottet gick. Startade sist, helt enkelt, långt efter.
Inte blev det bättre av, att när vi hissat spinnen gav Johnny lägajen till Anna, som aldrig seglat spinnaker förut, och sade, -Trimma.
Vi kunde inte bära så länge och fick snart ta ner. Sedan blev det i stort sett halvvind till Gråmossa och halvvind tillbaka.
Jona tyckte -”att en onsdagssegling har inte hänt om man inte seglat spinnaker”. Så ha kryssade med sin, in mot mål. Precis som för oss, på utvägen, gick det inget vidare för honom heller. Han blev sjua och vi blev  sexa av sju båtar omräknat. Här kan du se resultatet.

I helgen är det som sagt Vikingaregattan. Jag planerar att segla med SWE 19, Berndt Lindberg, men jag har inte fått tag i honom så vi får se hur det blir.

Skoja Cup 2017

(Foto: Malin Kvist)

(Foto: Malin Kvist)

(Foto: Malin Kvist)

I går var det Skoja Cup. Fredrik arrangerade med bistånd från Ove. Det funkade mycket bra. Fredrik hade lagt en mycket bra intressant bana.
Åtta båtar kom till start. Två av dem var GBK båtar. Hoppas att det vänder snart och att vi blir fler på kappseglingarna.
Det var mycket lätta vindar som hela tiden vred hit och dit. Svårseglat rätt och slätt och man kan inte heller kalla det Smaragdväder.
Det var ”premiär” för ”Old Boys” avdrag. Båtar med besättning där alla var 70+, fick segla på shorthanded SRS. Det var endast en som tog s´chansen till ett lägre SRS. Hasse Nilsson blev först med ”OB=SH” som vi numera kallar det.
Vi började med en spinnakkerstart, trodde vi, men det blev kryss efter en del vindvridande. Dessutom ”tjuvade” vi klart och hade redan börjat vända tillbaka när skottet gick. Vi tappade nog inte så mycket men var klart sist över linjen.
Efter Äppelviksudd föll vi av mot Havstornsudd. Vi och Håkan i Novan kom loss och var före de andra utom vid två länsar då NF:en kom i kapp och förbi. NF:en går verkligen bra på läns och framför allt slör. Jonas och Hasse är dessutom fantastiskt duktiga på att segla spinn och dagen till ära var de förstärkta med Dick.
Vi var inställda på att få ”skottet” men på sista slören kom de ångande och gick förbi. Vi, dvs Johnny och jag, var två i mål och Håkan trea.
Omräknat vann ”Apelsinen”, den orange IF-båten, före NF:en och Novan. Hela resultatet kan du se här. Det var väldigt stora avstånd mellan båtarna. Undrar vad det berodde på.
Det blir ingen Vikingaregatta för mig nästa helg. Jag har helt enkelt inte fått tag på tillräckligt med gastar.

Onsdagssegling 2017-06-07

Har missat att skriva om onsdagsseglingen. Delvis beror det väl på att jag inte tog några bilder och delvis på att den var nästan lika dan som förra onsdagen.
Den började med läns till gråmossa. Vi, X-35:an och Dehlern gick loss tidigt och vi rundade precis efter dom. Det mest anmärkningsvärda var väl att Jonas och Hasse med NF var lååångt efter pga en tjuvstart. Dom fick ta ner vända och starta om.
Öppet till S Tuuklo och upp med spinnen igen. Vi var tre som var loss.
Återigen öppen kryss, efter N Tuuklo som blev till bidevind på slutet.
Vi kom in som tvåa, men Matte i Birdien blev för svår för oss. Vi var drygt två minuter efter honom och c:a 20 s före Dehlern som kom trea.

Ornö Runt 2017

Ornö Runt genomfört. Håkan, Lasse och Johnny var med på OR, som bjöd på ganska mycket friskare vindar än väntat. Det talades om spinnakeråka i vindar upp till 12 m/s. Inte illa när det var utlovat 3-4 m/s.
Vi valde start vid lämärket som så många andra. Vi kom in ganska bra och vände runt och gippade men strulade lite med sättningen så vi hamnade i lä av några andra båtar. Då hamnade vi lite efter de andra två Smaragderna som var SWE 6, Maskros och SWE 17 Mah-Jong.
Vi valde att ligga i mitten av Ornö Ström och tuggade oss sakta men säkert ifatt fältet (SRS 2). Vi drog ifrån de andra Smaragderna, men samtidigt började en ihärdig kamp med ”Tant Raffa” en X-102, som varade hela racet. Hon gick i mål minuten före oss.
På utsidan av Ornö var det kryss. Precis vi rundningen kom ”Maskros” ifatt oss, och gick om. Då blev vi lite skakiga. Men vi gick bra på kryssen och hade ”sällskap” av Maskros en bra bit av kryssen. Till sist lyckades vi komma ifrån henne, Johan som är skeppare kunde aldrag hota oss.
Det var halvvind på södra sidan av Ornö. Vi gick fortfarande bra och satte spinnaker på utsidan av ön. På slutet av länsen blev vi tvungna att gippa i 10 m/s.

Calle Schön. Segrare i klass SRS 2. (Foto: Håkan Kvist)

Mitt i gippen höll vi på att få ”Tant Raffa” in i sittbrunnen. Hon kom bakifrån och skrek ”styrbord”? Hur som helst lyckades vi (och hon) undvika kollision. Men hon gick ifrån oss lite grand och var c:a minuten före oss i mål

Sjuttonde plats totalt, trea i klassen (SRS 2) och bästa Smaragd. Så klart är vi mycket nöjda med det.

Onsdagssegling 2017-05-31

Årets tredje onsdagssegling blev min första. Sju båtar deltog och det är ganska lite med tanke på att det är onsdagen före Ornö Runt.
Det blåste inte särskilt mycket men när vi kom ut från lä, vid starten kanske vi hade 4-5 m/s.
Vi fick en dålig start. Vi gick vid rätt tillfälle och på rätt plats men hade ingen fart och blev totalt överkörda av två-tre båtar. Efter kryssen upp mot gråmossa rundade vi ändå som trea efter en Dehler 36 och en x-35.
Öppet mot pricken S Tuklo och vi befäste vår placering. Trea efter dom stora båtarna och klart före dom mindre.
Spinnaker mot mål och vinden avtog allt mer. Det gick bra och vi tyckte oss märka att vi tog in lite på dom stora. Fock sista biten mot mål. Efter att ha tittat på filmen verkar det som om vi kom två efter Dehlern och x-35. Sedan kom NF, Cumulus, Birdie 32 och Linjett 32.
De nya seglen, fock och stor, ser mycket bra ut. Ska bli spännande att se vad de går för när vi får lite tajtare seglingar att bita i.
På Gullviverallyt, förra helgen, deltog tre Smaragder. Resultatet blev så här:
7.     SWE 19, Hux Flux, Berndt Lindberg
31.  SWE 17, Mah Jong, Johan Skog
46. SWE 109, Malla, Markus Månsson
Nu är det Ornö Runt som gäller. Samma besättning som i går. D.V.S Johnny, Håkan, Lasse och jag.
Vi blir fyra Smaragder då , förutom redan anmälda SWE 19 och SWE 6, kommer SWE 17 Mah-Jong.
Till Vikingaregattan 17-18/6 är det inte riktigt klart med besättning. Så vi får väl se hur det blir.  

Anmälan OR

Foto: Bo Forslund

Foto: Bo Forslund

Idag, tisdag, är sista dagen för att anmäla sig till Ornö runt till odinare avgift, 450:-. Efteranmälan tom 28/5 går bra men då är anmälningsavgiften 900:-.

Det ärfortfarande bara två båtar anmälda. Tre till för att bli klass. Skynda, skynda………

Lidingö Runt

Foto: Allan Wieslander

Foto: Allan Wieslander

Lidingö runt är avgjort. Tyvärr var det bara tre Smaragder med som seglade entyp. Johan Fellbom (6), Berndt Lindberg (7) och Victor Freye (10). Inom parantes ses placeringarna i klass SRS 3; 0,95 – 0,99.
I brist på nya foton har jag hittat denna som är från 2012.
Till Ornö Runt den 3/6 är det fortfarande bara jag och Bernt anmälda även om Johan F föranmält sig. Var är alla andra?