Kategori Arkiv: Båtfix

Long time, no sea:-)

Länge sedan nu, men sista veckan har jag tillbringat flera dagar med att ”bryggsegla”. Jag har faktiskt legat i en del.
Elsystemet har uppdaterats med en ny ”batterilåda”, och ett 115 Ah AGM-batteri. Det innebär att jag nästan fördubblat batterikapaciteten. Det finns också plats för ytterligare ett batteri och jag funderar på att installera två 18 W solpaneler på akterdäck. Vi får se….
Burkhållarna i sittbrunn är äntligen installerade, dvs fastskruvade. Det har varit planen i flera
Avloppet till pentryt är anslutet efter att jag böt genomföring i vinstras. Väntar på att vatten skal anslutas.
Det nya ”hålet” till loggen är klart och loggen åter installerad och ansluten.
Bordsfästet i ruffen är klart. Efter 5 lager lack är distansen klar och fästet monterat. Bordet är invigt också.
Jag har också lyckats få upp ÖBK vimpeln efter flera år. Hoppas någon noterar det när det blir dags för besök på klubbholmen.
Sist men inte minst (jo, kanske) har spisen fått nya vred efter att jag lyckades sabba bägge förra säsongen.
Och allra sist har jag splitsat klart två förtöjningstampar till fören. De blir nog installerade i dag.

Påmastat!

IMG_0826Nu har ZOOM fått på masten. Efter intensivt arbete i går och idag är det mesta, men inte allt klart.
I onsdags och i går hjälpte Johnny mig med att fixa klart riggen. Vi flyttade backstaginfästningen och bytte fallboxen för spinnakerupphalet som gått sönder.  I går bytte vi stor- och fockfall och satte i nya backstag i dyneema.
IMG_0825Idag hjälpte Hasse mig att masta på. Det gick bra men det var mycket att fixa eftersom jag tagit bort alla tampar och block. Tamparna är tvättade i maskin, och mycket snygga:-)
På tisdag fortsätter jobbet för att bli klar till onsdag och onsdagsseglingen.
Upptäckte att bominfästningen i masten var skev. Den har fått en ordentlig smäll, och måste fixas på sikt. Vi har bockat till den efter bästa förmåga och den får duga så länge.
Enligt Benss kan man inte få tag på en sådan utan måste uppgradera till ett  modernare bombeslag.
IMG_0824

Mastfix

IMG_1101Ingen onsdagssegling idag. Zoom är inte färdig och Jonas var och fiskade.

Det blev mastfix i stället. Med benäget bistånd från Johnny flyttade vi backstagsinfästningarna c:a 30 cm nedåt. Backstaget har setat ovanför förstagets infästning, vilket medför en oönskat böj på kaltoppen när man ”kranar” hem på backstagen. Det återstår att fixa låsbleck.

Inte får man vara glad heller. När vi fått ordning på hakplåtarna till backstagen upptäckte vi att trissan till spinnakerupphalet är slut. Bara att byta!

Vi ”klädde” i alla fall på masten så nu är det mer eller mindre klart för påmastning till helgen.

Det behövs fortfarande två smarrar till på Ornö runt för att vi skall bli klass.

Nu så!!

Dags att försöka dra igång bloggen igen. Jag har ju inte skrivit sedan SM i somras!
I vinter har det blivit en del fix i båten:
IMG_0805Jag har bytt kulventil på avloppet, och i samband med det renoverat skrovgenomföringen.
IMG_1317Tagit bort vinscharna på sittbrunnssargen och servat dem. På så sätt har jag kommit åt att lacka trädekoren. Dessutom har dekorträ runt ”handskfacken och ruffnedgången lackats. Jag hann bara fem lager och är således ”skyldig” två lager. Får bli nästa år.

IMG_0787Det gamla hålet för logginstrumentet var för stor. Det har jag plastat igen och borrat upp ett mindre. Återstår att lägga på topcoat så det blir lite snyggt också.
IMG_0815Skadan på akterdäck som uppstod då skotblocket till spinnakern slets loss under SM, har jag också påbörjat reparation av.
IMG_0797Jag har börjat modifiera batterilådan, så att fler batterier skall få plats. Planerar för 2x100Ah AGM batterier. Skär bort de gamla ”gavlarna” men lämnar botten, så att jag kan bygga vidare på den.
IMG_0632Utöver detta skall jag flytta backstagsinfästningen på masten. Backstagens infästning är ovanför förstagets infästning, vilket innebär att jag krummar toppen på masten när backstagen sträcks.

Sjösatt och klart

Pentrypumpar

Gamla pumparna

I går sjösattes Zoom, men hu vad kallt det är på kvällarna. Jag har inte gjort något speciellt utom slipning och målning av botten och vaxning, i år.
Det enda utöver det ”vanliga” är montering av nya pentrypumpar och reparaation av rorkulten. Men det såg inte ut att funka riktigt med sjövattenpumpen. Kontroll skall utföras till helgen tillsammans med påmastning.
Smolket i bägaren är att spinnakern inte har kommit än och att jag inte får något riktigt svar från North hur läget är med den. Man kan väl inte slarva bort en spinnaker?

Fix

Ny luckaJag ägnade söndagen åt att göra en ny lucka till stuvfacket i ruffen, den som vi ”kastade över bord” under SM. Jag satte också tillbaka innertaket i ruffen, över pentryt, som åkte ner på SM. Dessutom kopplade jag in lanternorna som funkar nu. Allt klart nu på förmiddagen.
Innertak på platsAnnars börjar förberedelserna för Höstrasta. Det blir jag, Johnny, Allan och på lördagen blir Håkan med som ersätts av Johan S på söndagen.
Det blir en lång tranport. Jag sticker redan på fredag morgon och seglar hem på måndagen. Kul blir det i alla fall.
Lanterna inkoppladToppmålet är att komma femma. Då måste vi slå ett antal båtar som vi har ”häng” på men som vi brukar få styrk av. Mer realistiskt är väl att försöka undvika sistaplatsen…..

Spinnakerbomhållare

Spinnakerbomhållare 1 Spinnakerbomhållare 2Efter sju sorger och åtta bedrövelser är spinnakerbomhållaren på plats. Det tog en hel dag att färdigställa den och nu återstår bara att se om den håller och om den funkar.
På måndag är planen att lyfta Zoom för att rengöra botten och få det sista på plats inför SM.
Det är tjugofem båtar anmälda vilket är något färre än vi hoppats på men det är ju ändå en bra uppslutning. På tisdag bär det av till Sandhamn!!!

Lim, lim, lim, lim….

spinneÄgnade större delen åt gårdagen åt att ta bort lim från spinnakern. Det är det gamla segelnumret som ersatts med det nya; SWE 105. På tiden!
Var nere en sväng i förmiddags också och fixade fintrimmet till focken då det gått sönder. Passade också på att ta bort genuatravarna som spelat ut sina roller.
Zoom och AgnesZoom har varit ute på eget äventyr utan husse, med Hasse som skeppare men nu är hon hemma igen.
Nästa vecka börjar SM-förberedelserna dra igång. Båten skall tömmas och botten skall tvättas!

 

Vårrustning

IMG_0470

Håller Jonas på att inreda en akterruff?

IMG_0467

Bloggen har varit ”misshandlad” en längre tid nu. D.v.s. jag har inte skrivit nåt på jättelänge. Vårrustningen är i alla fall i full gång. Jag har fixat ett par surdegar i sittbrunn. Dels har jag pluggat igen några skruvhål i sittbrunnssargen och dels gjort klart teaken på aktertoften så jag har kunnat skruva fast gångjärnen till luckan. Botten är slipad och till helgen skall det bli vaxning.
Jag har tagit några bilder på den fina(?) kölen också.

Båtmässa

Nu börjar det bli hög tid att börja vårrustningen av Zoom. Inte minst har jag lite belysning och lite träarbeten som skall fixas

Velociteks ProStart till det facila priset av 3.845:-

Men först är det båtmässa. På torsdag är det dags för mig och seglarkompisarna. Jag har tittat ut en liten ”leksak” som vore nåt för mig. Eftersom jag funderat på att flytta kompass och logg till nedgångsluckan men inte kommit på någon bra lösning skulle denna lilla pryl kunna lösa problemen åt mig. Den är batteridriven och behöver inga sladdar eller andra installationsåtgärder. Bara att skruva fast fästet.