Bloggaren

Jag heter Håkan, är 58 år gammal och bor i radhus i Jordbro tillsammans med min familj. Fru och en nästan vuxen son. Det har vi gjort sedan 1988, så förmodligen trivs vi:-)
Man kan tycka mycket om Jordbro, om man vill, men en stor fördel är närheten till båtklubben, Österhaninge båtklubb, där jag har båten liggande. Det tar mellan 11 och 16 minuter att köra dit. Efter att fartkamerorna satts upp på Dalarövägen tar det nog närmare 16:-)
Jag har bloggat sedan januari 2012. Första bloggen handlade om mina våndor när jag skulle köpa ny båt och den avslutade jag i och med att jag köpte ZOOM.
Mitt seglarliv började med en Stortriss 1976, som jag köpte tillsammans med en kompis. Ingen av oss hade seglat förut och det blev ett par säsonger med mycket ”trial and error”.
En av få stortrissar med spinnaker, fall och trim neddraget till sittbrunnen.
Redan då provade vi på en del kappsegling utan några framgångar. Men vi hann i alla fall tappa en gast i sjön.
Någon om känner igen sig?
1980 hade vi växt ur Stortrissen och jag köpte en gammal Int 6m yacht tillsammans med en annan kompis. Båten, Agnes IV, var byggd 1911 som KSSS lottbåt, vilket innebar att vi hade mycket dokumentation om henne.
 Vi firade också Agnes 70-års dag på Utö, midsommardagen 1981, och med henne kappseglade vi lite lokalt några gånger. Helt utan framgång dock. Jag hittade nyligen en ”Jumboslev” från Stenholmsköret 1981 på vinden.
Anges sålde vi 1983, då vi hade tröttnat på att pumpa.
19 år utan båt. Under den tiden seglade jag nästan inte alls. Undantagen var en veckas segling från Härnösand till Stockholm med en S 30 1983, en vecka med Johnny i en lånad A 22 i slutet av åttiotalet(?) och ett par gästspel på R 8:an Wanda.
Sedan var det dags. Vi letade efter en familjebåt som inte var för dyr. Den skulle ha pentry, någon form av toa, inombordare och 7/8 dels rigg. Det blev Maxi 77:an Alexandra som vi köpte 2002.
En kompromiss så tillvida att ”någon form av toa” var en Potta Porti och att den var mastheadriggad. Efter några säsonger började jag krokna på den stora genuan och det obefintliga storseglet. Till säsongen 2007 utrustades båten med en 7/8 dels rigg, mast och bom från en Express. Det finns mycket mer att skriva om min upprustning av Alexandra men det hör inte hemma här. Kanske ett eget inlägg på bloggen vad det lider?
Jag kappseglade båten på lokala klubbseglingar utan stora framgångar men det gick i alla fall bättre och bättre. 2009 hade vi ett par ”pallplatser” på onsdagsseglingarna och sista säsongen, 2010 kom vi femma på KM i LYS och vann KM i LYST klassen helt ohotade med två ”spikar” och en inställd segling. LYST var en form av individuellt handikapp som vi seglade med i klubben fram till och med 2010.
Allt eftersom hade det visat sig att familjen blev mer och mer ointresserade av segling.Sista säsongerna var varken frugan eller sönerna med över huvud taget. Jag bestämde mig då för att eftersom ”det bara var jag som ville segla, och mitt intresse för kappsegling ökat mer och mer”  skaffa en båt som mer speglade mitt intresse och som i huvudsak skaffades för kappsegling. Från maj 2011 till juli 2012 våndades jag fram ett beslut, som finns beskrivet i bloggen hakana, och utmynnade i köpet av Smaragden SWE 105, ZOOM.

Första kappseglingen, som också finns beskriven här på bloggen, blev SM! Hur kul som helst. Det visade sig att det var betydligt lättare att få tag på gastar till ett Smaragd SM än till en klubbsegling med en Maxi 77. Klubbkamraterna Janne och Håkan ställde upp utan betänketid! Det var en fantastisk upplevelse och en grym start på seglarlivet med ZOOM.

Målet med köpet av ZOOM är att kappsegla så mycket som möjligt med hänsyn tagen till familj och andra intressen och åtaganden som tar tid. Siktet är inställt på SM 2014. Vägen till SM 2014, är vad den här bloggen i huvudsak kommer att handla om i fortsättningen.