Olika båttyper

När nu kravpecen är påbörjad finns det anledning att börja spekulera i olika båttyper. Mig veterligen är det egentligen bara NF och Aphrodite 101 som klarar kraven helt och hållet. Smaragden ligger bra till men då får man klara sig utan inombordare och mantåg. Men å andra sidan får man entypssegling. Det finns smaragder med både mantåg och inombordare men dom blir inte konkurrenskraftiga i kappsegling och då kan man ju lika bra välja en annan båttyp.
Det finns nog några moderna båtar också, typ Tarac men dom klarar inte prisbilden på 200′.
Några andra; Carrera, Cayenne, Lady Helmsman, Dynamic 35/3000 klarar också specen hyggligt. Alla utom Dynamicen har självslående fock men det är inget problem att utrusta Dynamicen ckså med det. Det är det nog flera som gjort. Tyvärr har dessa båtar genua som standard vilket innebär att man måste mäta in dom med bara självslående fock. Det är fullt möjligt, det går nog tillräckligt fort ändå. Ett annat problem med dom danska båtarna är att det inte finns så många i Sverige. Förra året var det tre 101:or ute på Blocket och en Dynamic 3000.

Prisbilden är en annan fråga. Det behövs nog närmare 300′ för att köpa dessa båtar.
11:MOD och kanske J/80 är också alternativ. Det går att övernatta i dom men dom har inget pentry eller andra ”cruising” faciliteter. Någon slags pentrylösning måste till. Ett annat minus är att de är ganska lätta och troligen behöver ha fyra man i sittbrunn för att funka på kappsegling. Det är dessutom tveksamt om det går att få tag på en konkurrenskraftig J/80 för 200´. förutom Smaragd, 101:a och NF. Men det är ju ingen dålig lista det heller.
Nuvarande ”topplista” (den ändras ständigt):-)
  1. Dynamic 35/3000 – handlar bara om känsla, verkar så himla kul/rätt. Något jag fått för mig bara.
  2. Smaragd – tror egentligen att den skulle passa som handsken och möjlighet till entypsseglingar frestar
  3. 101:a – Fantastisk båt som egentligen passar specen bättre än Smaragd men jag störs lite av att förpiken inte är fullängd och att de andra fyra kojerna är prick 2 m (men egentligen räcker 2 meter det är ju för jösse namn sängstandard (men jag har en 210 säng!)). Åsså blir det inte entyp, men inombordare!
  4. J/80 – behöver fixa nåt kök eller så. Seriös kappsegling! Kanske för seriös? Hur länge lever klassen i Sverige? Den är inte stor. Lite för dyrt om man skall ha en konkurrenskraftig?
  5. 11:MOD – säkert kul men svårt att hitta en fräsch och med vettiga segel tror jag. Lite väl extrem?

About the Author

Leave Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *